Artikel Terbaru

Permohonan Kemasukan Ke IPTA Sesi 2013/2014

on Sunday, 31 March 2013






Permohonan Kemasukan Ke IPTA Sesi 2013/2014 | Sukacitanya,dimaklumkan bahawa permohonan kemasukan ke IPTA Sesi 2013/2014  bagi lepasan SPM, Asasi, Matrikulasi, STPM,STAM,Diploma atau setaraf dengannya akan dibuka mulai 
7 Januari - 15 April 2012. Untuk membuat permohonan pelajar di kehendaki membeli No Unik ID di BSN dengan harga RM 10.60 sahaja untuk melayakan diri anda untuk memohon.



Kemasukan adalah untuk:
i) Lepasan SPM/Setaraf - Jun 2013
ii) Lepasan STPM/Setaraf - September 2013

Syarat am permohonan kemasukan ke IPTA bagi Program Pengajian Lepasan SPM/Setaraf adalah seperti berikut :-
  • Warganegara Malaysia 
  • Lulus peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau setaraf dengan mendapat sekurang-kurangnya LIMA (5) kepujian termasuk Bahasa Melayu.
Program berikut adalah dikhaskan untuk Bumiputera sahaja:
  • Semua program Asasi di UIAM
  • Semua program Asasi Sains di UM
  • Semua program pengajian di UiTM
  • Semua program Asasi di UNIMAS
Pelajar juga boleh melihat e- Panduan Kemasukan ke IPTA melalui link ini untuk memudahkan proses permohonan.

Untuk membuat permohonan kemasukan ke IPTA pelajar boleh melayari laman sesawang http://upu.mohe.gov.my/.

Selamat datang ke alam pengajian tinggi kepada semua calon yang membuat permohonan
ke IPTA.Saya doakan semoga semua  calon berjaya melanjutkan pengajian ke menara gading.


Ranking: 5

{ 76 comments... read them below or add one }

Aida Omar said...

Jom masuk U :) info terbaik untuk yang memerlukan :)


4 January 2013 21:41
Hans said...

jom pakat2 masuk U balik :-)


5 January 2013 19:18
sweet6teen said...

nak tanya . no pin untuk UITM sama tak dengan no pin UPU ? ada kawan cakap no pin uitm lain pulak . kena beli asing .


6 January 2013 09:39
Yana Sakura said...

@sweet6tee

Sama.No pin UPU merangkumi semua universiti termasuk UiTM.. :)

rujuk di sini ---> http://upu.mohe.gov.my/ then klik Syarat Am..


6 January 2013 11:32
yanti said...

klu lpsan ijazah nk apply Diploma pendidkn kat uitm mcm mana?


1 March 2013 15:00
farhannazulkifli said...

knpe sy isi borang upu xde pon diploma kt uitm..dh b'minggu sy try tp cmtu gk.sy sorang je ke ad prob cmtu?help me... :(


4 March 2013 09:34
Anonymous said...

What's up, I wish for to subscribe for this web site to get most recent updates, thus where can i do it please help.

my blog rcwiki.goumin.com


3 April 2013 11:38
anna salwa said...

Jika BM B+ bole ke memohon...


15 April 2013 00:31
Srikandi Adawiyah said...

bila tarikh sebenar pelajar lepasan spm diterima masuk U


15 April 2013 12:07
reenapple said...

err.. good luck la.


17 April 2013 14:02
Anonymous said...

I've been surfing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It's pretty worth
enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made good
content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.


Also visit my webpage; ntadayspring.com


18 April 2013 22:06
fnad said...

Bilakah boleh tahu keputusan untuk kemasukan ke IPTA?
Terima Kasih.


21 April 2013 00:20
Anonymous said...

Hi there to every single one, it's genuinely a fastidious for me to visit this web page, it includes priceless Information.

Feel free to visit my homepage - ford ranger forum


22 April 2013 01:00
Zul Aeriazz said...

@Serikandi Adawiyah dan fnad

Keputusan kemasukan ke IPTA/Politeknik Lepasan SPM/setaraf dijangka akan diumumkan pada minggu ke-3 bulan Mei 2013. Untuk keterangan lanjut anda boleh ke entry ini --> http://www.zulaeriazz.my/2013/04/pengumuman-permohonan-kemasukan-ke_22.html

Terima kasih.


22 April 2013 03:24
HAZERA atul said...

xsbr nyer nak msuk u..agak2 blh x la msuk bln jun ni kan..ingn sngt nak smbung kt unisza...


22 April 2013 21:06
Cahaya Keindahan said...

sedih nye. saya apply utk UM. tak sangka plak tak kena pangil interview. kenapa erk? sedangkan result saya layak utk amek asasi perubatan? mohon penjelasan


23 April 2013 18:45
Anonymous said...

hi nak tanya saya dah apply online UPU, tapi kena hantar juga ker salinan sijil spm ke IPTA pilihan? dan berapa salinan yg IPTA perlukan? adakah dah terlewat. Tksh harap dapat balas...tksh


23 April 2013 22:46
Zul Aeriazz said...

@Cik Anon

Owh.. xperlu hantar dokumen tersebut. Sbb tataw lagi kan dapat IPTA mana.. nanti bila dah keluar keputusan kemasukan IPTA dan dh tau msuk IPTA mana..pihak IPTA akan nyatakan senarai salinan dokumen yang perlu dibawa semasa pendaftaran :)

keputusan permohonan dijangka akan keluar pada pertengahan bulan Mei..untuk tgk tarikh pntg anda boleh semak disini
>> http://www.zulaeriazz.my/2013/04/pengumuman-permohonan-kemasukan-ke_22.html.. Harap jawapan saya nie membantu ya.Selamat maju jaya.


23 April 2013 23:13
Zul Aeriazz said...

@Cahaya Keindahan...mgkn rezeki kamu bkn di UM.mana tau rezeki kamu kat tempat lain lagi elok.tak semestinya sesuatu yg kita nak tu kita dpt.Allah itu sebaik perancang.Tak semua orang dapat masuk UM walaupun result kita layak.jgn sedih ya.ada hikmah sebalik semua nie.Semoga dpt tmpt blaja yg terbaik.


23 April 2013 23:21
Anonymous said...

Kalau mohon Asasi Alambina UM, bila diorg panggil interview?


24 April 2013 10:14
Anonymous said...

askm, terima kasih Zul Aeriazz krna balas msg saya...Disini ingin saya meminta sedikit perjelasan mengenai sahabat baik saya, sahabat saya ini mendapat keputusan 2A n the rest B, dan koko dia pulak dapat gred D adakah dia layak masuk ke ipta. kami ingin sama-sama masuk keU....harap dapat perjelasan serba sedikit pun jadilah...tksh atas kesudian membalas msg saya ini.


24 April 2013 11:31
Anonymous said...

askm, zul aeriazz....saya dah buka tarikh-tarikh penting ipta, saya risau tarikh penghantaran salinan dokumen2 ada tarikh tutup iaitu 15.4.2013 so macamana saya risaulah. tksh bantu saya sekali lagi. @cik Anon.


24 April 2013 11:57
Anonymous said...

Tarikh tutup permohonan 15 April.So dh tak boleh mohon lagi dh.Rasanya sumer lepasan SPM/STPM dh tahu mcmana nak mohon online.Ikut course masing2 lah kalau result bagus msk Asasi/Matriks/oversea.Tak ok sgt msk diploma/Form6.Rujuk lah syarat2 kemasukan yg dipaparkan.


24 April 2013 19:24
Anonymous said...

Cahaya keindahan,rasanya panggil utk interview belum close lagi smpi 6 mei kot.So mgkn ada harapan kot.Tunggu jelah ada rezeki adalah.


24 April 2013 19:27
Anonymous said...

nak tanya..kalau asasi sains kat uitm kena temuduga ke?


24 April 2013 23:40
Anonymous said...

I think this is one of the most important information for me.
And i'm glad reading your article. But want to remark on few general things, The site style is perfect, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

My web-site; ford ranger forum


25 April 2013 11:08
Zul Aeriazz said...

Semakan temuduga boleh rujuk di sini. klik pautan IPTA yang terlibat > http://upu.mohe.gov.my/

*Temuduga akan dijalankan pada 24 April hingga 5 Mei 2013..sila alert dengan pengumuman yg diberitahu oleh pihak UPU di http://upu.mohe.gov.my/


25 April 2013 18:35
wadud duad said...

salam tuan admin, saye nak tanye, **permohonan kemasukan ke IPTA Sesi 2013/2014 bagi lepasan SPM, Asasi, Matrikulasi, STPM,STAM,Diploma atau setaraf dengannya akan dibuka mulai
7 Januari - 15 April 2012**

Bile lagi ada permohonan ye? sesi kedua ke? maaflah saye daif sikit.. mohon tuan admin dapat membantu.


25 April 2013 20:06
Anonymous said...

This post is worth everyone's attention. How can I find out more?

My web blog ... How to get rid of stretch marks


26 April 2013 02:43
Zul Aeriazz said...

@wadud duad...waalaikumussalam. permohonan seterusnya adalah pada tahun hadapan.Setiap tahun hanya sekali sahaja permohonan ke IPTA akan dibuka kpd semua calon lepasan SPM, Asasi, Matrikulasi, STPM,STAM,Diploma dan setaraf dengannya.


27 April 2013 16:44
Anonymous said...

mohon pencerahan..untuk kemasukan asasi,memang wajib untuk temuduga ke..


28 April 2013 09:09
Anonymous said...

hello!,I love your writing so a lot! percentage
we keep up a correspondence extra about your post on
AOL? I need a specialist in this area to unravel my problem.
May be that is you! Taking a look forward to look you.


Review my web blog; How to get rid of stretch marks


6 May 2013 02:40
Anonymous said...

Howdy I am so excited I found your blog, I really found you by mistake, while I was searching on Digg for something else, Nonetheless I am here
now and would just like to say thanks a lot for a
marvelous post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design),
I don’t have time to look over it all at the moment but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have
time I will be back to read more, Please do keep up the superb jo.


My page ... http://docuvn.com/index.php?do=/profile-75/info/


7 May 2013 12:24
Anonymous said...

Nak tanya, sekiranya kita dpt asasi Kejuruteraan UITM boleh ke kita mohon degree Senibina di UITM?


11 May 2013 17:30
Zul Aeriazz said...

@Anonymous...boleh :)


13 May 2013 10:41
Hafiz xDD said...

assalamua'laikum,result upu untuk spm keluar bila ya?terima kasih :)


13 May 2013 16:04
Sakynah Adnan said...

salam :) if saya diploma account tp sy mohon degree fashion & design...uitm terima k?? sbb xada basic dlm senireka..and saya dah mohon utk degree buln 9 ni..


14 May 2013 01:16
Sakynah Adnan said...

dan saya xsure date temuduga utk degree fashion & design..mcm mne nk cek kite kne temuduga..


14 May 2013 01:17
kikilala said...

kenapa laaa susah sgt nk dpt tmuduga uitm untuk degree seni ni....-_-...
bila xlayak dapat temuduga seni..otak dah buntu~~~~~


14 May 2013 19:01
mencari.konklusi said...

sy x sempat bli no pin uitm... mnm mane ni???


15 May 2013 00:22
Zul Aeriazz said...

@Hafiz xDD...Waalaikumussalam..boleh rujuk entry saya yg nie ya ~ http://www.zulaeriazz.my/2013/05/keputusan-permohonan-kemasukan-ke-ipta.html


15 May 2013 00:30
Zul Aeriazz said...

@mencari.konklusi...boleh beli untuk permohonan tahun depan.


15 May 2013 20:45
Zul Aeriazz said...

@Sakynah Adnan ...terima.tapi masuk semester 1 semula sbb tukar fakulti.Untuk menyemak temuduga boleh rujuk link ini -> http://upu.mohe.gov.my/


15 May 2013 20:48
Anonymous said...

Salam Zul, adik sy ade mintak IPTA n Politeknik. dy dapat 5A dlm SPM n nk smbung Diploma kat IPTA. tapi 17/5 ni da cek, just dapat poli je. maksudnya mmg xdapat ipta ke ataw kptusan ipta blom kua?? pls bantu, adik da nangis2 kuciwa niiii.....


17 May 2013 14:15
Zul Aeriazz said...

Wassalam...Kalau dah dapat poli mmg x dapat la IPTA coz keputusan keluar serentak..Kita akan dapat salah satu je. Kalau dah terima matrik dah x dapat UPU dah..sama la kesnya dgn adk anda.


17 May 2013 18:09
Anonymous said...

salam. saya dapat tawaran asasi di UIA. saya dah bukak link UIA yang diberi oleh laman web UPU untuk print surat tawaran, tapi tak boleh bukak pulak. dah banyak kali saya cuba tapi masih tak boleh. habis tu, macam mana ek? saya perlu tau apa dokumen yang perlu dibawa semasa pendaftaran nanti. dan saya tak tau bila tarikh pendaftaran untuk asasi UIA. line internet saya yang bermasalah atau laman web tu memang tak boleh bukak? harap boleh tolong :)


18 May 2013 17:38
Anonymous said...

Salam, kalau dapat asasi sains kat uitm but nak tukar to asasi engineering boleh ke?


18 May 2013 21:31
Anonymous said...

Tulah.adik sy pon hadapi masalah yg same.


19 May 2013 17:33
Anonymous said...

Saya pon begitu .


19 May 2013 20:17
salwani said...

Same lah.. takleh pun bukak link tuh. Risaurisau.. kawankawan saye pun byk yg jd cmtu


19 May 2013 20:18
kornpliu azim said...
This comment has been removed by the author.
kornpliu azim said...
This comment has been removed by the author.
Aishah Omar said...

salam,bile borang permohonan kemasukan ke upsi utk dgree ye??


20 May 2013 08:28
zharfan said...

pagi ni pun takleh bukak lagi. macamana niiiiii??????


20 May 2013 10:02
zharfan said...

i mean asasi uia tu :(


20 May 2013 10:05
Anonymous said...

Salam. Nk ty,klau dh tamat asasi d uitm, utk teruskan ijazah kna mohon lg or automatik trs blh sambung?


20 May 2013 16:17
Aishah Omar said...

saye baru hbs dip n skg nk apply dgree plak,utk upsi borg pemhnan for dgree bile kluar ye??tq


20 May 2013 16:52
Anonymous said...

salam,
kalau student tak melapor diri ke uitm, student terus kena blacklist ke?


21 May 2013 17:59
Anonymous said...

Hiya! I just would like to give an enormous thumbs
up for the great data you could have here on this post.
I shall be coming back to your blog for extra soon.


Feel free to visit my web site semisweet chocolate chips


2 June 2013 07:55
cheyah said...

Mohon maklumat kemasukan ke IPTA intake Januari bagi lepasan Diploma.


16 June 2013 00:16
aena:) said...

Question! Result baru keluar, tranksrip pun baru dapat, now only I decided to go to UiTM for degree. Ada next intake tak? Or is there any way I can personally ask UiTM if I can further there?


9 July 2013 14:21
Anonymous said...

uitm ada buat intake for degree x?


11 July 2013 16:34
Suraya Lee said...

Kalau dah sambung study for degree kat U lain, boleh tak nak apply for 2nd intake uitm?


19 July 2013 19:15
ruhaida mohdkhari said...

assalamualaikum..saya nak tanya..tarikh pembelian pin untuk kemasukan ke ipta untuk ijazah bila akan dibuka? bulan 10 ni saya habis dip, so xnak buang masa..tlg bagi link nanti ye..thanks.. :)


26 August 2013 00:02
Anonymous said...

Assalamualaikum...student politeknik ada syarat tak kalau apply degree ipta?


13 September 2013 15:25
Anonymous said...

Salam saya Eira. Saya nk tnya.. saya baru sja habis dip pendidikn awl knk2. Saya nk smbung degree dlm masa terdekat n tanak buang masa. Agak2 bile saya bole beli no pin n mohon upu?? Nk tnya lg 1 soalan, bila lagi kemasukan untuk UM or UPSI untuk program ijazah??..
Harap boleh tlg.. saya tengah buntu... TQ..


23 September 2013 15:27
Anonymous said...

uitm da start wat permohonan 2 intake da permohonan uitm 2intake 1.10 sampai awal bulan 11... 3.nov...klau upu xtau gi...sy pon nak tau gak upu bila bleh mohon....-_->fikri


13 October 2013 10:57
Anonymous said...

hye :) bila tarikh terakhir memohon Politeknik sesi Dsember 2013 ? tlg reply asap ya . thanks !!


14 October 2013 14:04
Nurul Shahida said...

kalo mohon bln 4/2014 bleh x??? kalo skit A n lain B bleh masok?


30 January 2014 13:44
Nurul Shahida said...

kalo mohon bln 4/2014 bleh x??? kalo skit A n lain B bleh masok?


30 January 2014 13:46
Anonymous said...

hello... kalo sy dpt poli premier tpi sy nak buat ryuan 4 IPTA... ryuan sy 2 dtrima x??


11 May 2014 14:40
Anonymous said...

dah daoat politeknik tak boleh buat rayuan


25 May 2014 02:26
noor shahida muhamad said...

ASSALAMUALAIKUM...

PERHATIAN3x!!!
tuan/puan ada anak??adik??akak??abg??kawan??jiran??sedara mara?? yang tengah risau tentang tidak dapat tempat untuk sambung belajar??

Saya ingin memberi berita gembira kepada tuan/puan...

Saya dari wakil pegawai unit UPP IPT ingin membuka peluang sekali lagi bagi melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi.

PELUANG INI TERBUKA KEPADA:
-umur kurang dari 25 tahun.
-lepasan spm/stpm/diploma.
-mereka yang betul-betul ingin sambung belajar(sbb cota yang ada terhad).
-hanya kepada mereka yang gagal mendapat tempat melalui UPU/mara/apply Kolej/spa8 sahaja.

sekiranya perlukan bantuan saya
hanya perlu mesej(sms)
-SAYA BERMINAT UNTUK DITEMUDUGA(IPT)
-keputusan BM,matematik,sejarah dan BI
-nama penuh(pelajar)
-bandar
-umur
-no tel

contoh
(SAYA BERMINAT UNTUK DITEMUDUGA (IPT),BM-B MATE-C SEJ-C BI-C,mohamad kamal bin salleh,kota bharu kelantan,24 tahun ,0121234567)

saya ulangi cota yang ada adalah TERHAD dan mereka yang terawal (MESEJ) akan saya panjangkan kepada pegawai saya dan pihak UPP akan hubungi segera tuan/puan.

kepada:
EN MOHAMAD
014-5180233

tentang pilihan kursus,syarat kemasukan,tempat(berdasarkan kursus dan kekosongan) dan sebarang pertanyaan pegawai/unit UPP saya akan hubungi pihak tuan/puan.

semoga dengan cara ini dapat membantu menyelesaikan masaalah pihak tuan/puan
sekian wasaalam


9 June 2014 16:55
Anonymous said...

Hmm is anyone else having problems with the images on this
blog loading? I'm trying to determine if its a problem on my end
or if it's the blog. Any responses would be greatly appreciated.



Look at my blog post ... teespring seahawks california


20 June 2014 03:49
Anonymous said...

bila second intake lepasan stpm untuk kemasukan ke ipta sesi 2014/2015?


18 November 2014 19:53

Post a Comment

 
© Zul AeriazZ All Rights Reserved