Artikel Terbaru

TEMUDUGA INSTEP PETRONAS..Bagaimana?

on Thursday, 27 December 2012

TEMUDUGA INSTEP PETRONAS

TEMUDUGA INSTEP PETRONAS..Bagaimana? | Aku tengok jam dah dekat pukul 1 pagi, tapi semangat untuk update entri ini sebab aku ada pengalaman semasa Temuduga / Interview oleh orang dari PETRONAS.

Pada 2 Disember 2012 Aku mendapat tawaran temuduga INSTEP untuk kursus Program Teknologi Petroleum (PTP-1), Oke tu kursus yang aku dapat. Jadi bila dah dapat tawaran yang baik macam ini aku terus cari maklumat berkenaan INSTEP.

Bagi yang belum mengetahui INSTEP adalah Institut Teknologi Petroleum Petronas yang terletak di Bukit Rakit, Kuala Terengganu. Kenapa Aku terangkan pasal ini? kalau nak tahu masa korang interview ini antara soalan pertama mereka akan tanya. So, Kira benda ini penting lah.

Sesi temuduga ada 2.

1. Ujian bertulis 
- Untuk ujian ni kita akan diuji dengan 100 soalan dalam masa 45 minit. 
- soalan dalam bentuk objektif.
- Soalan merangkumi Grammar English, Math, IQ test, Logik Engineering dan Pattern Recognization. 
- Kalkulator tidak dibenarkan
- Kalau anda nak lepas ujian ini, apa yang aku dapat katakan jangan fikir banyak kali, kira sekali baca terus jawab. Sebab kalau korang fikir banyak kali jawabnya. Tak sempat lah..hehe

2. Interview
- Interviewer cuma 2 orang.
- Interviewer tersebut terdiri daripada seorang Jurutera Petronas, Jurutera MLNG Bintulu dan sorang dari INSTEP. Maybe staff atau pengajar.
- Masa interview, aku diminta memperkenalkan diri dulu dalam masa lebih kurang 5 minit dalam english.
- Lepas tu diorang tanya soalan ni pula. Apa yang anda tahu tentang Petronas?
- Apa itu LNG?
- Tahu INSTEP dari mana? Kenapa masuk INSTEP? Kenapa anda layak masuk?
- Last sekali, mereka akan minta anda cerita mengenai Projek Final Year, dengan menggunakan whiteboard. Masa ini korang kena lukis dan terangkan mengenai projek semesta last anda.

Faedah join INSTEP
-6 bulan belajar di INSTEP dan 6 bulan lagi on job training untuk kursus PTP-1.
- Elaun diberi
- Penginapan, pengangkutan dan makan semua ditanggung oleh Petronas.
-Peluang kerja dengan Petronas memang tinggi
-Peluang kerja dengan company oil & gas lain pun cerah.

Bond?
- 2 tahun kerja dengan Petronas sekiranya di offer.
- Anda akan terlepas dari bond sekiranya tidak menerima apa-apa tawaran dari Petronas dalam masa 6 bulan selepas tamat di INSTEP.

Jadi sebelum pergi interview INSTEP ini, aku rasa baik korang buat persiapan, cari seberapa banyak maklumat berkenaan dengan PETRONAS. Bukan Apa nanti kalau mereka soal mudah anda hendak menjawab dan peratus berjaya pun cerah.
Ranking: 5

{ 42 comments... read them below or add one }

paripariputih said...

Mohon kalau ada peluang dari Petronas jan tolak sbb benefits nya banyak...


27 December 2012 09:54
Lyeen De Syifa said...

hebat.nk mohon ni..hahah


27 December 2012 11:17
boni kacak said...

kalau ada peluang, nak sangat den pergi.hehehe


27 December 2012 12:26
boni kacak said...

eh eh eh.... bilakah ko bertukar templet ni???hehehe


27 December 2012 12:27
Zul Aeriazz said...

@boni kacak
nie blog lain..hehehe :P


27 December 2012 15:34
miz ruha said...

kalau dapat ni memang best la...


27 December 2012 17:10
HAZERA atul said...

waaa...org mlng bntulu pn jd interviewer jgak rupanya..tp ni nak kna ad dplma dlu kan..bru dpt mhon instep..


22 April 2013 21:14
Anonymous said...

Samsung has unveiled its new handset, the Galaxy S3 in Europe ahead of other markets.
Another deal offering LCD as gift item covers a tariff offering.
i - Phone application developers and Apple app store still holds unmatchable number
of apps in terms of quality.

Feel free to surf to my weblog - samsung galaxy s4


27 April 2013 22:56
Anonymous said...

Charge your device Connect your Kindle to the power
cord provided in the box. Spend any time playing with the Kindle Fire and you know that Amazon has it all figured out.
I think most of the Kindle Fire users or people who want to buy kindle fire in the future are eager to use this function.


28 April 2013 01:04
Anonymous said...

School-age kids have become the world's youngest i - Phone developers. There are Blu-ray home theater systems which have the capability to stream Netflix, Pandora, You - Tube, or other media applications, Apple TV and Roku XD is technology that basically gives you the option to not have to pay for a Blu-ray player. Maybe they thought that users wouldn't
want DVD movies to take up space on their i - Pod (which is strange, because i - Pods' 30GB and 60GB hard drives are plenty big enough).

my website; new apple tv


28 April 2013 02:53
Anonymous said...

Generally speaking, customer feedback based improvements made everything much easier to
handle. With so many additional and better features in the Canon 5d mark iii camera, it is not surprise that it is
available at a much higher price than the
5DMark III camera. This comes in specially handy when driving a car and you have a i - Pod Touch stand
with you so you can easily slip your phone into that and
not worry about it getting damaged in any manner.


28 April 2013 03:47
Anonymous said...

With the revolutionary Thunderbolt technology, you'll be able to achieve bi-directional channels with transfer speeds to peripherals like external hard drives and servers up to an amazing 10 Gbps--while also connecting to a Display - Port-compatible high-resolution display. You can't help but
appreciate the Apple Macbook series of notebooks, especially the MA897LL A.
Component Prices Are Falling: Unfortunately,
computers aren't priced based on the current market.

my web-site; mac pro


28 April 2013 03:59
Anonymous said...

Unfortunately these more compact designs
have come at a great cost and have become far more susceptible to any kind of a liquid spillage.
In mid-2009 the third generation landed and it was more than a year later,
in October 2010, that we were treated to the new super-skinny design ' a design that was once again revamped in July 2011. There are several notebook reviews which give you information about latest laptops launched in the market.

Also visit my web blog ... mac book air


28 April 2013 04:08
Anonymous said...

Sales of the Kindle Fire are going better than expected.
1 is Samsungs replacement of the original galaxy tab
10. Like the Apple i - Pad Keyboard Dock listed above, the Logitech Android
Keyboard has many tablet-friendly features.


28 April 2013 04:22
Anonymous said...

) However, by the same token, the bigger the scope, the harder it is to haul it around and set it up.

In fact there is everything perfect about this gizmo.
The color display of the phone is simply awesome and comes with
screen of 4 inches.

my blog post: samsung galaxy note


28 April 2013 06:56
Anonymous said...

interview in english or bahasa? or both can?


29 April 2013 20:36
Anonymous said...

In addition, Po - P (Picture over Picture) function allows CCTV monitor to
display video from alarm channel without leaving
the viewing mode of the current image. The Chromebook is also sleeker and includes a more vibrant screen.
3 together with the improved graphics and enhanced multitasking
facilities.

Also visit my web blog ... samsung chromebook


7 May 2013 20:52
syukri bakar said...

nak tanya...
dkt instep ada macam test tak? sepanjang 6 bulan belajar tu?


15 May 2013 20:45
Anonymous said...

@syukri bakar...
banyak test...1 mggu, 1 subjek..
1 subjek, ada bbrapa test...so 1 mggu ada bbrapa test...
try apply...

@anonymous.....
depend dgn interviewer...kalo nsb bagus, dpt BM tp better stick to english...high percentage to pass..


16 May 2013 13:05
Anonymous said...

Ada sesiapa dpt panggilan temuduga x?sy dapat panggilan 21hb mei ni.


18 May 2013 11:42
Anonymous said...

The only clicks that count toward the monthly totals come from web searches like
Google or from visitors who have clicked on a laptop after visiting our "Notebook Database" or inside our forums.
Samsung, the New York Times, is reporting, is set to offer for sale
the Samsung Galaxy S IV which will offer automatic scrolling
by monitoring eye movements. Here's why:Insulting advertising - I don't just
mean the old ads that slam Apple fans (everyone bashes on Apple fans these days).


Here is my webpage :: samsung galaxy s3


26 May 2013 10:20
Anonymous said...

Now you can Select Wipe Data or Factory Reset by pressing
the Volume buttons to go up or down and the Home button to
select options. Smartphone survey is an important app for Smartphone users
that may keep them busy while giving some beneficial
results. Moreover, it has been observed that Apple's i - Phone apps access personal data without asking user's permission the way
it should be.

Also visit my blog ... samsung s4


30 May 2013 20:22
Anonymous said...

saya dah pegi interview 2 kali di K.Kinabalu tapi gagal juga ,nasib lah sebab Diploma dlm Mekatronik pointer 2.9 je,fisikal layak nak sambung belajar pun tak dapat,sedihlah.saya akan cubalagi untuk kali ke3 tahun depan 2014 ada apa-apa bantuan tips dari pembaca yg mahir kah? thanks Email: tansawkp@gmail.com


19 August 2013 16:16
Anonymous said...

The high resolution, wide screen look of the MP4 MP3 player looks
even better just a little bigger on a portable digital media player.
They are eager for surprises from their boyfriends. It is not only what the Portable Music Players
can actually offer you in terms of technology but
also what they look like, there is a lot of thought that
will have been undertaken when designing these lovely gadgets and
on carrying out a little research you will find the
one that will suit you perfectly that will have a
look that can reflect your personality, all in all
you really will not regret purchasing one of these modern technology music players that
will bring you countless hours of entertainment and
fun.

Here is my page - best mp3 player


6 October 2013 14:03
Anonymous said...

Rasa2 lepas ka kalau pointer 2.95.. Diploma in mechanical engineering.. Sya ada aply ntuk pengambilan jan2014.. Mengharap sgt dpt instep.. Tlg la kaka2 abg2 bg tips ntuk interview tu.. Ble email sya
boo_kay666@yahoo.com ..tq..


12 October 2013 16:45
Anonymous said...

Sy dip in electronic..dpt 2.75,agak2 lepas ke??dh apply utk pngambilan 2014 nie..harap2 lepas...huhuhu


19 October 2013 12:52
Anonymous said...

Pointer 3.0 ke atas...gaji kat petronas xla besar mana...benefit pun ok la...


8 November 2013 23:46
Anonymous said...

ble rslt nk kua ni!!!!!!


9 November 2013 12:48
Amirun Kasim said...

cmne nk tau kte t'plih untk interview?? dye call ke??


10 November 2013 14:37
syafiq kamaruddin said...

Saya dpat temuduga 19/11/13 tq sbb bg klu..prepare2..haha


11 November 2013 19:22
syafiq kamaruddin said...

Dia anta sms.. ada mohon ke?


11 November 2013 19:24
syafiq kamaruddin said...

Saya dpat temuduga 19/11/13 tq sbb bg klu..prepare2..haha


11 November 2013 19:26
Anonymous said...

same goes to me!! get ready for interview..15/11/13


11 November 2013 21:53
Anonymous said...

Kongsi la apa patut.sy dpt intrview 17/11/13 dpt pudu.
My emel.
Fitri_idris@jabil.com


12 November 2013 01:53
Anonymous said...

Salam. Alhamdulillah saya jugak dpt interview instep di Pudu 19/11/2013 hari selasa. Abg2 & Kakak2 yg pernah ada pengalaman temuduga instep , boleh emailkan kpd saya. syfiqhusaini@gmail.com
Terima kasih :)


12 November 2013 23:37
Roslida Ida said...

Salam. Alhamdulillah saya jugak dpt interview instep di Kuala Terengganu 16/11/2013 hari sabtu. sape2yg pernah ada pengalaman temuduga instep , boleh emailkan kpd saya. lieda_yati36@yahoo.com
Terima kasih :)


13 November 2013 09:06
org baru said...

Salam. Alhamdulillah saya jugak dpt interview instep di suria resort & hotel JB 16/11/2013 hari sabtu ni. sape2 yg pernah ada pengalaman temuduga instep , boleh membantu x? emailkan kpd saya maklumat2 nya. zaha_az89@yahoo.com
Terima kasih


14 November 2013 14:24
Izyan Ismail said...

Assalamualaikum ^_^ Saya dipanggil temuduga 16 Nov 2013 (Sabtu), di Pudu, Alhamdulillah. Hopefully mereka yang ada pengalaman interview instep dapat sama sama berkongsi tips and cadangan untuk beri good impression on interviewers. E-mail IzyanIsmail91@gmail.com Terima kasih :))


15 November 2013 18:09
Izyan Ismail said...

Assalamualaikum ^_^ Saya dipanggil temuduga 16 Nov 2013 (Sabtu), di Pudu, Alhamdulillah. Hopefully mereka yang ada pengalaman interview instep dapat sama sama berkongsi tips and cadangan untuk beri good impression on interviewers. E-mail IzyanIsmail91@gmail.com Terima kasih :))


15 November 2013 18:11
Anonymous said...

Salam kawan2. Keputusan kemasukan instep jan2014 dh keluar. Cmna, ada sapa2 yg berjaya tak? Hehe


10 December 2013 11:21
Anonymous said...

Nak tnye ape kelebihan sijil instep nie berbnding dgn sijil degree? Mksud sy mne lebih better utk pompuan. Smbung degree kew msuk instep?


15 April 2014 11:35
Siharo T said...

Bagaimana kalau tak dipanggil interview. Boleh buat rayuan tak.
Thanks


15 April 2014 12:27

Post a Comment

 
© Zul AeriazZ All Rights Reserved