Artikel Terbaru

Pengiraan Dividen ASB dengan Cara yang Mudah

on Wednesday, 26 December 2012

Pengiraan Dividen ASB dengan Cara yang Mudah |  Bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2012, PNB mengumumkan pemegang Amanah Saham Bumiputera, ASB menerima dividen sebanyak 7.75 sen dan Bonus sebanyak 1.15 sen

Nampaknya tahun ini ada sedikit peningkatan dari tahun lepas sebanyak 0.10sen seunit. Sudah pasti akan memberi sedikit sebanyak keuntungan bagi yang mempunyai simpanan ASB.

Jadi bila dah tahu dividen tahun nie berapa aku pun try google untuk mengetahui Cara Pengiran Dividen ASB, search punya search jumpalah sebuah blog Aslam dia ada tunjuk cara yang mudah mengira dengan mengunakan calculator. Serius mudah sangat untuk mengira, sebab aku pun dah try..hehe..banak juga tahun nie..:p

Pengiraan Dividen ASB dengan Cara yang Mudah

Sekirannya kita mengunakan calculator nie kita perlu masukkan jumlah simpanan dan kadar dividen selepas itu kita "Submit" dan akan dapat hasil dari pengiraannya. 

Calculator yang Aslam buat ini dia terbahagi kepada 2 dan berfungsi mengikut case yang tertentu contoh seperti case :-

Case 1:
Simpan sejumlah wang pada awal tahun
Tiada pengeluaran/penambahan saving dilakukan sepanjang 12 bulan
Case 2:
Ingin membuat pinjaman ASB
Mengetahui anggaran keuntungan setahun dan purata sebulan
sila gunakan calculator ini: http://eimiza.net/blog/form1.php
dan bagi kes seperti ini:-
Case 1:
Simpan secara tetap setiap bulan sebanyak RM500/month
Tiada pengeluaran di lakukan sepanjang 12 bulan
Case 2:
Simpanan secara tidak tetap setiap bulan
Tiada pengeluaran di lakukan sepanjang 12 bulan
Case 3:
Simpanan secara tidak tetap setiap bulan
Ada pengeluaran di lakukan sepanjang 12 bulan
sila gunakan calculator ini: http://eimiza.net/blog/form2.php

So, itulah serba sedikit yang dapat aku kongsikan dan aku harap boleh membantu anda semua untuk lebih mudah mengira. Jadi bila dah kira-kira dan tahu jumlahnya bolehlah kira-kira nak buat apa..hehe.

Ranking: 5

{ 25 comments... read them below or add one }

paripariputih said...

Harap-harap tahun ni dapat keuntungan lebih ^_^


26 December 2012 15:50
Zul Aeriazz said...

akak dh kira? zul kira td byk gak dpt..kihkih


26 December 2012 15:55
Phat said...

br je tuka minggu lepas dapat free je huhu


26 December 2012 16:02
Zul Aeriazz said...

phat
oke lah tu, zul ada juga mintaw tapi x dpt lagi..hehe


26 December 2012 16:10
paripariputih said...

entah tiap2 tahu selalu dpt seribu ke atas.. tak la byk mana pung =..=


26 December 2012 16:20
Zul Aeriazz said...

owh x pe akak yng penting ada gak..hehe..


26 December 2012 16:22
Cikgu Ma said...

memang x paham bab2 ni..hehehe... pa pe pun thanx for sharing ^_^


26 December 2012 18:18
Cikgu Ma said...

wahh..tukar domain jugak dia... http://www.zulaeriazz.my/ dah xder selendang merah.com lagi ^_^


26 December 2012 18:22
Zul Aeriazz said...

cikgu ma
eh cikgu nie blog baru...ekekeke...:p


26 December 2012 18:25
Yana Sakura said...

<< xde pn main saham ASB or pape..

xckp harta nk wt jd modal..~~


26 December 2012 20:02
Anonymous said...

berapa duit kita dalam asn kalau kita ada 1000unit ?
bila dapat buat payout ? tqvm


28 April 2013 15:30
Anonymous said...

Yоu сan also be a primагy
sensual masѕage source of rесreation.
Usuаlly, there іs oftеn saiԁ to be youг
chοiсe pampеrіng уou аnd yοuг paгtneг.
In fact, I've lived in two places at the Ashram - especially in southern India, Japan, Cambodia and Indonesia. And the practice of sensual massage fall by the pranic flow to intuitively do what they all looked at the energy. sensual massage says that to get Brad away from the planet.

Check out my blog post :: erotic massage in london


4 June 2013 20:30
Anonymous said...

Ѕometimes, sеnsual sexy massage yoni mаssage.
Βy hіs wοгѕhipers Vishnu is rеgarded as the гeflector.

This is ωhy this sеxy massage exeгcise, yοu maу
hаve to tеach uѕ.

Feel frее tο surf to my wеbpage; erotic massage london


4 June 2013 20:30
Kamarul said...

Kepada sesiapa di lembah Klang (KL & Selangor), Negeri Sembilan (Nilai to Seremban).

Jika berminat untuk Sertai Skim Pinjaman ASB, sila hubungi saya (0193344800).
Boleh Dapat Untung sehingg 3722% (lebih kurang 124% Setahun).

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=442265&highlight=asb&page=6


21 June 2013 09:59
yuzghan28 said...

saya ingin mengetahui dgn lebih lanjut berkenaan dgn ASB loan...saya sudah ada acc ASB, dan ada tunai dalam 23k.. sekiranya saya inggin apply loan ASB 150k,bg tempoh 25 tahun, adakah jumlah keseluruhan ASB saya menjadi 175k.? iaitu 23k dalam bentuk tunai/cash dan 150k dalam bentuk sijil dan tunggu tempoh matang, saya ingin tahu cara pembayaran dividen ASB tahunan adakah dikira % dengan total 173k tersebut...atau dikira berasingan.?


18 August 2013 02:32
Anonymous said...

124% setahun...cam tak masuk akal.


28 August 2013 14:12
Anonymous said...


Ini Teknik #3 Kamarul, Loan RM40,000 cuma bayar RM214 untuk setahun. Kalau camtu, pemberi loan cuma dapat 214 x 12 = RM2,568 untuk setahun. Bagi pinjam RM40K dapat balik RM2,568. Cam tak logik. Ada unsur belit niih.

Commitment Bulanan tuan2 hanya RM214 sebulan, selama 5 Tahun,
Tak perlu RM1,068 sebulan.

Tuan2 masih boleh dapat RM290k dlm masa 35 Tahun LASB.

Cara dia :
Tahun 1 = Buat Loan RM40k, bayaran bulanan RM241 selama 1 Tahun shj
Tahun 2 = Buat Loan RM40k, bayaran bulanan RM241 selama 1 Tahun shj
Tahun 3 = Buat Loan RM40k, bayaran bulanan RM241 selama 1 Tahun shj
Tahun 4 = Buat Loan RM40k, bayaran bulanan RM241 selama 1 Tahun shj
Tahun 5 = Buat Loan RM40k, bayaran bulanan RM241 selama 1 Tahun shj

Perlu diingat - commitment anda akan bertambah setiap tahun hingga tahun 5.

So dlm masa 5 Tahun, dengan bulanan maintain RM241 sebulan, anda akan dapat Cert ASB RM40k x 5 = RM200k

Tahun ke 6 & seterusnya, ada lebihan dividen RM2660, jika compounded 25 tahun, boleh berganda RM187k.

Ilutrasi ini bersadarkan Dividen ASB 2012 (7.75%).
Pengiraan x masuk Bonus yang diberi & insuran LASB.

Selamat menyimpan & melabur...


28 August 2013 14:18
Anonymous said...

Dividen Calculator tu betul untuk pengiraan dividen jer.

Bonus xder dalam calculator tu. Bonus mengambil kira pelaburan 10 tahun kebelakang.


28 August 2013 14:28
Anonymous said...

harap2 thn ni div asb lbh baik dr thn lps mudah2an amin


1 November 2013 03:46
anna yusuff said...

salam

sesiapa yg nak tanya atau nak apply buat asb loan boleh la contact sy hana 0146441609


9 November 2013 16:42
A. Hadi Zulyat said...

A-EXCEL-PELAN SIMPANAN ISLAM NO . 1 DI MALAYSIA.SESIAPA PUN MAMPU.

salam kawan2 semua.

Saya ingin berkongsi sistem ekonomi takaful.Pelan simpanan 100% patuh syariah..daripada AIA Public Takaful.Pelan No. di Malaysia.

Keuntungan tahunan:setakat ni Alhamdulillah AIA takaful bagi 30%-35% dijamin...sebabnya inikan pelaburan..sama macam ASB,Bank Rakyat, tabung haji ke....tapi YANG PASTI..HALAL DAN EKONOMIK....dah nama takaful..Melabur pun kat tempat yang selamat dan halal.Tak perlu fikir macam mane sebabnya Takaful dah bantu kita gandakan simpanan kita dengan selamat.

simpan 20tahun:apa kita dapat??
-Faedah kehidupan(Pelan Zakat)-Setiap 2 tahun kita dapat kita dapat duit ni..macam ASB,Bank Rakyat,Tabung Haji, Bank Islam ke..Setiap tahun unit-unit pelaburan ni akan bagi dividen kan..
Contoh ASB(tahun 2012 8.75%),Bank Rakyat(15%) dan contoh-contoh lain la..Kalau pelan A-excel ni,takaful sediakan kita 30-35% setahun.Paling Tinggi..menarik kan??tetapi tahunan tak digunapakai dalam takaful..setiap 2 tahun baru kita dapat..
contoh:RM10,000 untuk setahun..2 Tahun dah RM20,000..
Setahun 30%..dua tahun jadi 60% la kan kawan2..60% daripada RM20,000 jadinya RM12,000 untuk 2 tahun..setiap 2 tahun RM12,000 kita boleh hantar mak ayah pergi umrah/haji ke..atau buat simpanan tambahan kita...untuk kahwin ke..melancong ke...atau buat pelaburan tambahan...menarik kan??sebenarnya ini memang menarik..dah nama No. 1 kat Malaysia..Paling menarik..sekiranya berlaku kematian atau hilang upaya..malahan Takaful akan berikan kita duit simpanan dan jumlah perlindungan iaitu 7 kali daripada jumlah simpanan..maknanya khairat kematian+nilai simpanan kita..Ia tak macam unit-unit pelaburan lain yang bekukan akaun kita...kawan2 taknak ke??
Contoh simpanan setahun RM5,000(minimum)..2tahun dah RM10,000..
jumlah takaful lindung:7kali dari simpanan:7xRm5,000:RM35,000..
sekiranya takde ape2 kat kita..Alhamdulillah..kita dapat duit simpanan balik(simpanan+dividen+setiap 2 tahun keuntungan).....yang penting halal..bila halal..insyaallah berkat duit simpanan kita tu..
Caruman(simpanan) boleh dibuat tahunan,2kali setahun,4kali setahun atau sebulan sekali.ikut kemampuan dan keselesaan kita.

Kalau nak melabur,nak menyimpan ..pilihlah yang kukuh,selamat dan HALAL.
kalau nak tanya lebih detail kawan2 boleh call,sms atau email saya.

A.Hadi Zulyat
Takaful Advisor
0145084721
takafulaiacare@gmail.com

Assalamualaikum kawan2.terima kasih sudi membaca perkongsian ini..mudahan ini dapat membantu orang melayu kita dalam sistem ekonomi islam..


17 November 2013 01:46
Najwa Zahirah said...

Hi, saya nak tanya pasal kiraan case 3, jika tahun 2013 dividen-7.70 sen and bonus- 1.00sen, jadi camne nak kira kadar dividen dan kadar bonus dalam %?


30 December 2013 02:13
Najwa Zahirah said...

Hi, saya nak tanya pasal kiraan case 3, jika tahun 2013 dividen-7.70 sen and bonus- 1.00sen, jadi camne nak kira kadar dividen dan kadar bonus dalam %?


30 December 2013 02:14
Anonymous said...

try calculator ni..saya buat sendiri...http://s130012.99k.org/asb/


9 January 2014 14:24
fetty elis said...

hallo kawan2.. sa Elis dari Allianz ingin sharing ttg IPP- INCOME PROVIDER PLAN.:
secara umumnya, Allianz ialah sebuah syarikat insuran am NO.1 di dunia.
ok, beralih kepada tujuan utama, jika tuan/puan menyimpan dengan Allianz faedah2 yang akan tuan/puan dapat ialah:

1. dividen 24%- 36%(tetap)
2. FREE INSURANCE
3. INCOME TAX rebate RM6000.every year.
4.bankrupcy- cair
5.ada 2 org pewaris.
6.MENGUNTUNGKAN!!
daann banyak lagi faedah2 lain nya.

tujuan utama ALLIANZ ialah untuk persaraan/ education child u all.
dividen:
tahun 2-6= 24%
tahun 7-10=30%
tahun 11-30=36%.
jika tuan/puan berminat atau ingin mengetahui lebih lanjut ttg IPP Allianz sila whatsapp/sms/call;

0198934451(fetty elis)


6 February 2014 01:24

Post a Comment

 
© Zul AeriazZ All Rights Reserved